Saturday, 22 September 2012

Assalamualaikum. Hai awak-awak!! Hihi. Lamanyaaa tak menjengah kat sini. Takde idea ahh nak menulis lately. Sibuk dengan assignment lagi. Next week banyak gilossss assignment nak kena submit. Ne aku nak tipu apa pon aku taktaw ne. Nanti lah,dah start cuti sem 2 bulan lagi,hari-hari aku update sampai korang muntohh okayy?? Hihi kbaii.

Saturday, 7 July 2012

Assalamualaikum. Wahh lamanya tak mencoret kat sini. As usual,busy dengan dunia. Hewhew. Haritu ada seorang mamat text aku. Kami ne boleh dikira rapat laa. Rapat sebagai kawan. Kawan yang rapat. Haha :P . Okayy cerita dia macam ne. Mamat ne agak soo-sial,okayy tak baek panggil orang sial. Mamat ne agak sosial sikit. So bila dia kawan dengan aku yang tak berapa reti nak bersosial terok-terok ne,dia rasa macam aku ne dah baek gila. Macam aku ne suci gila tak pernah buat salah. Dia selalu panggil aku perempuan alim lah,ustazah lah. Seriously,aku tak suka. Tak,aku bukan rasa hina bila orang panggil macam tu. Tapi aku rasa aku tak layak digelar macam tu. Aku pon bukan baek sangat.


Pi baca wall FB aku nuhh. Ada kaa orang alim share pasal cinta yang tak halal kat wall dia?? Baca pulak personal blog aku. Hahh bahasa paling hina apa yang aku tak guna?? Dalam Islam mana ada istilah "couple". tapi aku couple je. Alim ke macam tu?? Kemon laa kemon. Aku ne kurang serba serbi kot. Umur dah 20 baru nak belajar jadi manusia. Sumpah wehh. Tak tipu. Aku jadi baek sikitttt ne pon sebab cepat tersedar dari kelalaian dunia. Kalaw dok hanyut lagi,taktaw apa jadi kat aku sekarang ne. Memang laa kan seronok ada orang nampak kita baek tapi tanggungjawab besar kot bila orang dah panggil macam tu.


Adab kena jaga. Pantang buat salah sikit,ada je yang mengata. Ye lah dah orang gelar kita "budak alim" kan. So diorang expect kita ne perfect manjanggggg laa. Gelak kena control. Gelak kena gelak slow-slow je. Ye lah kau alim kot. Gila kau nak gelak berdekah-dekah. Tapi sebenarnya kalaw tak alim pon mana elok gelak kuat-kuat. Aku bagi contoh je. Nak terang tak reti. See,berat tak tanggungjawab orang alim?? Berat kan?? Tu contoh je laa. Sebenarnya ada benda lagi berat untuk mereka yang digelar "alim" ne. Pandai-pandai laa fikir sendiri. Tu laa kita kena betul-betul bersedia kalaw nak digelar yang baek-baek oleh public. Ini tak. Depan public kemaen kau cakap pom pang pom pang pasal agama. Sembahyang tunggang terbalek semua. Tapi belakang public,nahh mengangkang kat rumah tengok gusti. Sembahyang yang wajib pon tak buat,sunat apatah lagi. 


Tak perlu kot bajet warak depan orang ramai semata-mata nak orang panggil kita alim. Weyy munafik weyy. Dosa taw mempergunakan agama. So satu je laa aku nak pesan. Kalaw aku,or kawan-kawan korang nak berubah ke satu tahap yang lebih baek, contoh daripada tak berstokin,dah mula berstokin,daripada tak bertudung dah bertudung,jangan laa panggil diorang alim ke apa. Satu,sebab takut diorang salah paham. Kot laa diorang ingat korang perli ke kan. So nanti diorang malu ke,down ke,diorang tak jadi berubah. Haa acaner?? Dua,sebab diorang tak selesa. Ye laa baru merangkak nak baca alif ba ta,kau dah panggil alim. Gila apa.


Teruskan support kawan-kawan yang nak berubah tu. Kalaw kita join berubah sekali lagiiii bagus. Renung-renungkan dan selamat beramal!!

Saturday, 23 June 2012

Assalamualaikum. Wee lamanya tak menconteng kat sini. Okayy,harini nak share sedikit pasal pengalaman sendiri. Mula-mula sekali nak cakap awai-awai,entry ne bukan bertujuan riak,takbur,membuka pekung di dada,tidak sama sekali okayy. Sekadar nak berkongsi cerita je. Harap takde yang salah paham okayy.


Oryte nak tanya,kat sini berapa ramai yang jadikan membaca Al-Quran sebagai amalan harian?? Mesti tak ramai kan?? Ye laa kekangan masa. Yang student,sibuk dengan kelas. Yang bekerja,sibuk dengan tugas. Tapi tahu tak,kita tak boleh jadikan hal dunia sebagai alasan untuk kita lupakan hal akhirat. Ha'ah,memang kita tahu tapi kita tetap buat kan?? Manusia,memang macam tu. Aku pon sama.



Tu Al-Quran aku. Al-Quran yang Ma suruh bawak masa mula-mula aku jejakkan kaki kat bumi Ipoh ne. Sekarang,dah hampir setahun lebih aku kat sini,banyak tu je aku dah baca. Tadi aku tengok,setakat hari ini,hanya 152 helai muka surat je aku baca. Weyy setahun lebih baca 152 helai je?? Ya Allah,hinanya aku rasa. Novel tebal-tebal seminggu pon boleh habes dah,Al-Quran kenapa tak boleh?? Padahal Al-Quran lagi banyak kebaikkan & mukjizat di dalamnya. Ruginya aku selama ne kan??

Pernah suatu ketika,kalaw tak salah aku,sama ada aku dalam Form 5 or aku baru habes SPM. Tak ingat. Aku pergi rumah pengasuh aku tyme kecik-kecik dulu. Kira macam mak angkat dah laa. Tyme kecik-kecik dulu,dia yang ajar aku dengan adek-adek aku mengaji. Okayy sambung cerita. Tyme tu Maghrib. Dia cakap lama Makdah tak ajaq mengaji. Jom mengaji malam ne. Aku pon on je laa,padahal aku dah lama gila tinggal Al-Quran. Dekat 2 tahun rasanya.

So lepas Maghrib,aku pon amek Al-Quran then bersimpuh laa depan dia. Teka apa jadi?? Aku bukak Al-Quran,aku baca Bismillah,lepas tu aku terdiam. Kenapa?? Aku tak boleh nak sebut ayat pertama dalam Al-Quran tu langsung. Dekat 5 minit aku terkedu. Makdah tanya aku,kenapa?? Lepas tu air mata aku berlinang,aku cakap kat dia aku tak boleh sebut ayat pertama tu. Lidah aku kelu. Makdah datang kat aku,aku tak ingat dia urut belakang aku ke or kat dada aku,lepas tu dia suruh istighfar. Lama jugak,baru aku okayy & baru aku boleh sebut ayat tu.

Peristiwa tu memang menginsafkan. Tak lama lepas tu,Ma panggil seorang Ustazah datang rumah suruh ajar aku & adek-adek mengaji. Ma pon join mengaji. Sampai hari ne,Ustazah tu still berkhidmat untuk kami. Dah hampir 3 tahun rasanya. Alhamdulillah sekarang ne,aku selalu baca walawpon tak banyak. Start 2 minggu lepas,aku dah tetapkan,paling kurang sehari aku kena baca 2 helai. Selalunya aku baca lepas solat tapi tak tetap laa lepas solat apa. Aku taknak terlepas pahala & faedah percuma yang Allah S.W.T sediakan untuk aku. 

Aku betul-betul nak berubah kali ne. Taknak memaen dah. Kejap buat,kejap tak. Hari-hari aku berdoa pada Dia,agar aku diberi hidayah & ketetapan iman. Aku nak istiqomah dalam apa yang aku buat. Aku dah nekad. Mungkin aku tak boleh berubah secara drastik,tapi aku akan cuba step by step. Aku harap sangat sesiapa yang baca ne,jom sama-sama perbaiki apa yang patut. Jadikan baca Al-Quran tu sebagai satu rutin. Jangan jadi macam aku dulu. Okay??

Monday, 11 June 2012

Assalamualaikum. Okayy harini bukan nak bajet baek ke apa pon lah kan. Just terasa nak share sesuatu. Pendek je entry kali ne. Okayy korang kalaw tengok something yang ohsemm secara spontan mulut korang akan terkeluar ayat cenggini kan -->


"Perghh cantik sial!!"
"Mak aihh,lawaaa gilaaa"
"Bapak ahh,lawa nak mampus!!"

Betul tak?? Habes semua mak bapak anak bini abang adek semua naek -.-' . Toksah dok muhong laa. Aku pon sama je :D. So sekarang apa kata kita ubah. Dari dok cakap benda-benda mengarut mencarut macam tu,baek kita cakap "Subhanallah,indahnya ciptaan Allah". Dapat jugak pahala :D . Bukan apa,kita kena latih diri kita cakap semua tu. Kalaw buat sekali sekala memang tak laa nak jadi rutin. Cuba dah buat selalu,mesti hari-hari kita sebut kan?? Bukan "Subhanallah" je kita kena latih bercakap. "MasyaAllah","Alhamdulillah" and banyak lagi laa kan kita kena cuba ringankan mulut untuk ucap. 


So apa kata kita cuba latih mulut kita cakap semua tu. Tapi pastikan sesuai laa word yang korang nak cakap tu dengan situasi yang terjadi. Jangan laa tengok orang saket ke tetibe mulut cakap "Alhamdulillah". Kena ke?? -.-' . Aku pon takde laa bagus mana tapi sekarang tengah cuba praktis cakap semua tu. Tak syok nak berubah sorang-sorang kan. Jom berubah sama-sama?? InsyaAllah kita semua boleh :)

Sunday, 3 June 2012

Jungle Trekking (Bukit Mertajam) ♥

Whoaaa lama gila babeng tak update sini. Wee. Aku ada 2 blog. Blog lagi satu agak personal so tumpuan aku lebih ke blog sana. Hewhew. Okayy tadi siang aku dengan adek-adek aku pergi jungle trekking. Seumur hidup,sepanjang 20 tahun ne,tak pernah aku rabat (daki) Bukit Mertajam tu. Setakat rabat bukit rendah-rendah selalu laa. Harini entah macam mana entah aku nak ikot pulak bila diorang ajak.

Kebetulan semalam keluar makan McD dengan Yen. Hoho Yen belanja. Mekaseh Yen laplap ♥ . Masa pergi McD tu aku bawak Angah dengan kengkawan dia. Lepastu diorang sembang-sembang pasal jungle trekking. Entah macam mana Angah cakap kat dia Abang Yen jom laa ikot sekali. Dan paling tak sangka Yen pon haa okayy. Woww senang gila ajak mamat ne. Hewhew maka kami pon pergi laa ke Cherok Tok' Kun untuk merabat Bukit Mertajam.


ne selepas 10 minit mendaki.muka cool lagi :D


dengan hero-hero saya yang tak putus-putus bagi semangat suruh saya mendaki sampai ke puncak ♥


mana ada orang jungle trekking sampai bukak kasot.aku sorang jaa -..-'

Malangnya aku tak sampai ke puncak pon. Haha. Lagi 20 minit nak sampai,aku surrender. Kaki aku dah melecet terokk. Aku tak pakai stoking kot. Okayy menyesal T_T . Cangak laa aku kat bawah tu dekat setengah jam tunggu diorang semua turun dari puncak. Korang memang hebakk. Yen lagi lagi lagi laa hebakk. Dia naek macam takde perasaan je. Orang laen semua jalan,dia jogging kot. Dah laa tu,bila aku letih dia suruh berpaut kat beg dia and dia usung aku. Aku berat kot!! Wuu sayang hang Yen. Lebiulebiu ♥ . Lepas ne kalaw cuti nak pi memanjat lagi,TAPI BUKAN BUKIT MERTAJAM DAH!! Saket peha aku >.<

Friday, 18 May 2012

My Perodua Story ♥

Assalamualaikum. Hari Selasa haritu,aku takley tidur. Dalam pukul 4 pagi centu,aku stalk laa blog-blog mana yang aku rasa berkenan. Masa tengah stalk blog Hanis Zalikha (Kau kenal tak?? Blogger & model yang femous amous kat Malaya ne?? Alaa yang berlakon as Tish dalam cerita "Memberku Hawa" kat TV3 tu),aku terbaca pasal Perodua My Story tu. Ohh yaa,ne link yang dia share pasal cerita Perodua dia tu. Rajen-rajen laa kelik --> Hanis Zalikha . Lepas tu aku pon mula laa mengarot mencarot karang cerita. Ne laa cerita yang aku kongsi dengan mereka tu ;


" Aku mempunyai sebuah Perodua Kancil,manakala Puan Emak pula memiliki sebuah Perodua ViVA. Al-kisahnya,Kancil aku dulu tu Puan Emak yang punya. Tapi sebaik saja aku berjaya mendapat lesen memandu pada usia 18 tahun,Puan Emak terus menukar hak milik sang Kancil itu atas namaku. gumbira tak terkira,sebab pada usia 18 tahun aku dah ada kereta atas nama sendiri woo. Kau ada?? Haha. Sejak Kancil tu ditukar ke nama aku,Encik Abah banyak berhabis untuk mencantikkan lagi beliau. Encik Abah cakap,"Abah nak bagi kereta elok-elok,Abah tak mampu. Abah harap,bila Abah dah buat kereta ni elok-elok,kakak selesa. Jaga Kancil ni baik-baik". Sumpah,sebak aku dengar Encik Abah cakap macam tu. Wuu. Sang Kancil tu banyak berjasa pada aku. Disebabkan saiz beliau yang kecil,aku senang nak masuk parking. Yeay!! Bila dah lama pakai Kancil,terasa bosan pulak. Niat di hati memang nak jual Kancil tu selepas dah 4 tahun aku melanyak beliau. Tapi kawan-kawan aku menghalang. Mereka cakap mereka sayang kereta tu. Ehh ehh,kereta aku ke kereta kau sekarang?? Ye laa,mungkin sebab kereta tu yang selalu mengangkut diorang pergi berfoya-foya,tu yang jatuh sayang tu. Paling tak boleh tahan,ada yang mengugut nak putus sahabat dengan aku kalau aku jual sang Kancil tu. Mak aihh,seram gila dengar. Lalu aku pon batalkan laa niat nak jual beliau. Suatu hari,kami sekeluarga pulang ke kampung halaman Encik Abah di Seri Manjung,Perak. Pada petang yang tenang dan angin pulak sepoi-sepoi bahasa tu,Encik Abah mengajak kami pergi ke Bilik Pameran Perodua Manjung untuk melihat model MyVi Woo Oo Oo Lagi Best Woo Oo Oo dari dekat. Sejurus kami sampai di sana,Puan Emak tiba-tiba menunjukkan reaksi yang tidak dijangka-jangka. Puan Emak cakap dia nak beli Perodua ViVA sebijik,memandangkan Kancil kesayangan beliau telah diserahkan kepada aku. Aku dengan Encik Abah berpandangan sambil berkata serentak,"Hai Puan Emak,biaq betoii??". Belum sempat Encik Abah memberi respon,Puan Emak dah pun pergi ke kaunter membayar wang untuk booking RM150!! Woww satu tindakan yang berani disitu. Selepas dua minggu,Puan Emak pun menerima laa sang ViVA tersebut. Sejak kami memiliki ViVA,Encik Abah sering memandu beliau ke mana-mana sahaja disebabkan faktor minyak yang sangat menjimatkan. Bayangkan,full tank dengan hanya RM60,ulang-alik Penang-Ipoh cuma turun 2 tank sahaja. Ini sangat gila. Selain itu,Perodua ViVA sangat selesa walaupun saiznya kecil. Encik Abah memang dah jatuh cinta dengan sang ViVA sampai kereta MPV nya diabaikan. Suka aku kongsikan disini,yang salah seorang bapa saudara aku juga mempunyai perodua Alza. Setiap kali aku berjumpa dengan dia,akan aku culik sang Alza tu untuk pergi meronda. Memang sedap bawak Alza. Pheww. Pendek cerita,tak kira laa,Kancil ke,ViVA ke,Alza ke,aku sekeluarga memang selesa dengan produk Perodua. Perodua Terbaikkk!! ♥ "



gambar yang aku attach sekali. tetibe ada Toyota pulak kat tengah -.-'

Tu laa ceritanya. Even aku rasa cerita pasal Perodua sikit je,merapu yang lebih,tapi aku puas,dapat share pengalaman aku. Lepas aku submit karangan aku ne,check email tup tup Pengarah Urusan Perodua hantar thanks laa apa semua. Terharu aiii. Korang bila lagi?? :D

Saturday, 28 April 2012

Assalamualaikum. Hee cerita ne dah lama sebenarnya tapi baru harini aku rasa nak share dengan korang. Ye laa sepanjang aku cuti sem ne,baru harini aku betol-betol duduk rumah tak keluar ke mana. Sempat laa nak update bebyy blog aku yang baru ne. Lama tak jengah dia. Hewhew :D . Actually aku nak share rasa terharu aku dengan korang. Ce korang tengok gambar kat bawah ne ;



aku menangeh baca benda ne.sies (':

Sumpah aku tak sangka ada orang nak inbox aku macam apa yang akak ne buat. Sumpah wehh. Dengan tak kenal semua. Sumpah terharu ohh. Tak sangka ada orang tertunggu-tunggu status update aku semua. Duhh nak menanges rasa ohh (': . To Kak Ida,thanks atas segala pujian,ingatan akak kat Wani. Maluu cek. Haha :D . Semoga kita boleh jadi kawan baek sampai bebila. InsyaAllah. Amin  

Monday, 23 April 2012

Kem Bina Diri SK Kampong Selamat

Assalamualaikum. Wee 20-21 April haritu,aku teman Fafat pergi jadik fasilitator. Best jugak aa,tapi letih sikit. Haa laa handle bebudak darjah 3 sampai 6. Perangai sekoq-sekoq menguji. Nak cerita panjang tak larat. Biar gambar menceritakan segala-galanya naa.


sampai terus buat kerja.baguihh dak?? :D


big boss. kenal pagi,malam dah boleh jadik geng :D


pijak dik jangan tak pijak :D


acha bersama anak-anak beliau :D


gelung "elektrik" laa sangat :D


orang pertama rasmi kolam.bapak malu -..-'


fasi turut terkena "tempias" bila bebudak tak lepas :D


my group,pendeta za'ba.i miss 'em (':



Thursday, 19 April 2012

Assalamualaikum!! Haa nampak dak excited kemaen aku tuleh?? Alhamdulillah 18hb April 2012 aku dah selesasi final untuk sem ne. Malam tu jugak aku balek Penang. Excited!! Haha :D . Aku malas nak update lagi blog sebenaqnya. Yaa laa,baru balek kot,mana nak ada cerita sangat. Tapi bila baca wall post awek kesayangan aku tu,aku pon update laa. Kirah,aku terharu hang follow blog ne. Hewhew :'D



aku terharu terok kirah :'D

So aku pon tunaikan laa hajat dia kan. Aku update ne demi hang taw dak?? :D . Okayy harini macam biasa laa,bila dah ada kat Penang,tugas wajib Abah bagi kat aku ialah hantar & ambik adik kat sekolah. Well,kalaw dia tak suruh pon aku akan buat jugak. Aku memang kakak & anak yang baek. Kbaii haha :D . Okayy lepas hantar adik semua,aku teros pergi rumah kakak angkat aku, Kak Linda. Kak Linda ne anak pengasuh aku tyme kecik dulu. Dulu dia laa dok jaga aku tyme kecik. Hee .Dia baru lepas beranak. Rumah dia tak jauh pon,sies depan rumah aku. Tapi sebab taman dia dengan kuarters aku ne dipisahkan dengan pagar,so aku kena pusing keluar pagar utama kuarters semua dulu baru laa sampai rumah dia,dalam 5-10 minit centu. Sampai-sampai aku terkam bebyy dulu. Baek sangat,diam takde bunyi budak ne. Rasa macam nak gigit hidung dia :D


atoto tomeyynyaaa bebyy kak wani ne,macam akak jugak.haha :D

Comel kan?? Muka macam Walid dia masa kecik. Macam kakak sulung dia pon ada jugak. Ehh lupa nak bagitaw nama. Si kecik ne nama dia Tareeq Rayhan Ahmad bin Tareeq Naufal. Haa hamekkaw nama taknak kalah :D . Bapak dia tu mix arab sikit. Sikit tak sikit laa kan,banyak laa jugak mix dia tu. Tu sebab nama kemaen Arab. Lagi satu dah jadi tradisi,anak perempuan kena ada 'Siti',sebab Ummi diorang ne nama Siti Haslinda. So kakak si Rayhan ne,sorang nama Siti Nabila Ayuni,sorang lagi Siti Diyana Hasanah. Yang lelaki pulak kena ada 'Tareeq' sebab Walid dia nama Tareeq Naufal. Perghh panjang gila aku explain -..-' . Kirah aa ne punya pasal,nak aku update sangat. Hamekk hang :D .

Esok kena bangon awal,ada medical check-up kat Hospital Seberang Jaya. Dia nak check luka operate dah sembuh tak. Semoga takde apa-apa esok. Aku dah letih sangat ulang alik pergi sana. Sumpah. Ma cakap after this if benda tu berulang lagi,nak try KPJ Penang pulak sebab hospital kerajaan ne taw je laa,buat halal balai kata orang utara. Actually masa nak operate dulu memang Ma nak register aku ke KPJ dah,tapi aku taknak. Duit untuk operate tu baek belikan aku sebijik lagi ViVa lagi bagus. Swasta kan. Okayy laa nak gerak dulu,mandi solat semua. Babaiii :D

Sunday, 1 April 2012

Bidadari Dunia [HD].mp4

Assalamualaikum. Lately kalaw bukak News Feed kat FB ramai orang share video ne. Memula aku tengok diorang share,memang aku tak minat langsung nak tekan play. Sies. Tambah pulak line berokbangbangbang ne macam dengan siput sedut patah kaki lagi,memang tak aa aku nak tengok kan. Jenoh 3 hari aku nak kena tunggu dia loading kang -..-' .

Then tadi,lepas Maghrib takde ape nak buat,aku bukak YouTube. Aku ade bookmark satu page,lagu "With You" cover by Raef. Dia tukar lirik lagu asal nyanyian Chris Brown tu jadi lirik yang macam nasyid sikit. Best,syahdu je dengar. Tengah syok layan,kat tepi tu dia ada laa suggest video-video laen kan. Tup tup aku terpandang laa video "Bidadari Dunia" ne. And kalaw korang nak tahu,for da first tyme,aku sabar tunggu video tu loading. Berkali-kali aku connect disconnect broadband nak bagi laju. Alhamdulillah at last aku dapat tengok jugak.

Air mata aku bergenang jugak masa tengok. Aku terfikir,aku dok cakap nak berubah,nak berubah. Tapi effort aku sikit sangat. Nak tak nak je buat. Sampai bila aku nak tunggu kan?? Mana nak taw esok lusa aku mati ke,tak sempat aku nak berubah. Sementara hidup lagi ne,sementara Allah dah bagi kesedaran,aku kena cepat. Mulai harini,aku dah target,aku nak berubah dalam masa 30 hari dari 1 April 2012. Aku dah buat list dah. Ada 10 benda yang aku nak ubah. Semoga Allah permudahkan langkah aku. Korang doakan aku eh. Amin~


House Of WAGS ♥

Assalamualaikum. Wee lama sangat aihh tak update. Aku busy tahap terokkk baqq angg. Lagi nak final,lagi bersepah extra class,lagi bertimbun assignment,lagi melambak test & kuiz. Nak berak pon tak sempat taw. Jenoh tahan sampai sembelit. Okayy hina sangat statement tu -..- . But Alhamdulillah,aku dapat tempuh semua dengan tenang dan jayanya. Hewhew. Sekarang tinggal satu jaa beban toinkk atas kepala,test Mikroekonomi Rabu ne. Lepas tu aku boleh balek Penang dengan tenang dan amannya untuk 5 hari. Yeayy loikeee :D


Hari Jumaat haritu aku dengan kengkawan pergi Eco Part,Taman Botani,Ipoh untuk siapkan assignment Marketing kami. Entah laa,aku sebenarnya tak berapa sure jugak whether kami berjimba atau siapkan assignment,sebab memang kami ceriaaa gila. And berposing takde kena mengena dengan assignment punya skop pon. Tak percaya?? Ce korang tengok gambaq-gambaq kat bawah ne. Tak larat aihh aku nak menaip dahh -.-'



mempersembahkannnn *dumdumdum bunyi orang ketok dram*
HOUSE OF WAGSSSSSSSS 



orang penting HOUSE OF WAGS 


my feberetttt picture!!pretty ohsemmmm ayte?? :D


muka sebekkk dok terkangkang.okayy bajett -..-'

Sebenaqnya ada banyakkkkk lagi gambaq. Tapi aku malaihh dah nak upload. Hewhew. Alhamdulillah pagi tadi kami dah present produk kami,and Puan cakap okayy even aku berdebat jugak tadi dengan dia. Dia suka cari gaduh dengan aku ohh -..-' . Aku taktaw laa. Tetiap kali kelas OB dengan Marketing,mesti kena gaduh. Kadang-kadang rasa macam dok training debat. Haa laa depa keja nak pangkah aku je. Yang aku pulak jenis melawan,haa sepadan laa kan :D . So dats all for todayy. Nyte peeps 

Tuesday, 20 March 2012

Mari Berkenalan

1. Real name: NUR SYAZWANI BINTI MOHD FAJAR


2. Nickname(s): WANI,SYA,NEY,WA,WAWA BUDAK BAEK :B


3. Zodiac Sign: CAPRICORN


4. Male or female: FEMALE


5.Elementary School: SK JALAN SELAMA
                              

6. High School: SMK SELAMA
                      SMK SERDANG
                      SMK BANDAR BARU PERDA


7. College: UiTM PULAU PINANG 
                KPTM KUALA LUMPUR
                INSTITUT TEKNOLOGI PERAK


8. Hair color: BLACK


9. Tall or short: TALL..lah kot :D


11. Sweats or Jeans: JEANS


12. Phone or Camera: PHONE WITH OHSEMM CAMERA PLS :B


13. Health freak: ALWAYSSSS -____-"


14. Orange or Apple: APPLE TU NYUMMYHH


15. Do you have a crush on someone?: FOR SURE *blushing*


16. Eat or Drink: DRINK 


17. Piercings: NOPE


18. Pepsi or Coke : MILO :D


HAVE YOU EVER?


19. Been in an airplane: NO


20. Been in a relationship: ALWAYS


21. Been in a car accident: NO 


22. Been in prison: NEVER !


FIRSTS?


23. First piercing: TAKDE :D


24. First best friend: TAKDE FIRST-FIRST.kang ade yang tacink :B


25. First award: TAK HENGAT >.<


26. First crush: ERMM..ERMM..HEE :B


27. First word : HUWAA..HUWAA.. *crying*


LAST?


29. Last person you talked to in person: NORASHIKIN DAUD a.k.a MY ROOMATE


30. Last person you texted: MFMK 


31. Last person you watched a movie with: ANGAH & MONTEL 


32. Last food you ate: TIGER BISCUIT


33. Last movie you watched: ADNAN SEMPIT 2


34. Last song you listened to: SOMEONE LIKE YOU BY ADELE


35. Last thing you bought : BUAH JAMBU. hewhew :D


36. Last person you hugged: ABAH. ya Allah,rindunyaaa T_T


37.Favorite Food: McD lewww :D


38. Drink: LIMAU SUAM/TEH TARIK KURANG MANIS.perghh ohsemm 


39. Bottoms: DISLIKE !


40. Flower: EEIIYYUUWW -.-


41. Animal : NOPE


42. Colors: BLUE,BROWN,TURQOISE,BLACK :)


43. Movies: ROMANTIC COMEDY 


44. Subjects: English and Bahasa


HAVE YOU EVER:


(Put an X in the brackets if yes)


45.[X]fell in love with someone.


46.[ ]celebrated Halloween.


47.[X]had your heart broken.


48.[X]went over the minutes/texts on your cell phone.


49.[X]had someone question my sexual orientation.


51.[ ]got pregnant.


52.[ ]had an abortion.


53.[X]did something I regret.


54.[X]broke a promise.


55.[X]hide a secret.


56.[X]pretended to be happy.


57.[X]met someone who changed your life.


58.[X]pretended to be sick.


59.[ ]left the country.


60.[X]tried something you normally wouldn't try and liked it.


61.[X]cried over the silliest thing.


62.[ ]ran a mile.


63.[X]went to the beach with your best friend.


64.[X]got into an argument with your friends.


65.[X]hated someone.


66.[ ]stayed single for 2 years


67. Eating: MAKE MY PIPI KEPAM-KEPAM >.<


68. Drinking: MINERAL WATER PLS


69. Listening: LEND ME UR EARS PLS :)


70. Sitting/Laying: LAYING


71. Plans for today: WAKE UP, SURVIVE, AND SLEEP :B


72. Waiting: GRADUATION DAY *wink*


YOUR FUTURE:


73. Want kids?: AFTER I GET STABLE MARRIAGE,INSYAALLAH :') 


74. Want to get married?: OF COURSE LAA!!


75. Career: HMM :)


76 Lips or eyes: EYES MAKE ME GO OHH OHH OHH :D


77. Shorter or taller: TALLER


78. Romantic or spontaneous: BOTH.aum aum 


81. Hook-up or relationship : RELATIONSHIP 


82. Looks or personality: PERSONALITY LAA :D


HAVE YOU EVER:


83. Lost glasses/contacts: DAH 3X RASANYA -..-'


86. Killed somebody: NOPE BUT SOMETIMES I WISH I COULD!! >.<


87. Broken someone's heart : FREQUENTLY.sorry :'(


88. Been in love: MANY TIMES


89. Cried when someone died: YES EVEN THEY DIE IN THE MOVIE. hewhew :B


DO YOU BELIEVE IN:


90. Yourself: DEFINITELY!!


91. Miracles: YES


92. Love at first sight: SOMETIMES :B


93. Heaven: YES!!


94. Santa Clause: NEVER.PENTIPUU >.<


95.Sex on the first date: NA'AH !!


96. Kiss on the first date: NO !!


TRUTHFULLY:


97. Is there one person you want to be with right now:  YES :)


98. Do you know who your real friends are: YES!!THE ONE WHO ALWAYS WITH ME IN ANY CONDITIONS!!


99. Do you believe in God: YES,THE ALL MIGHTY ALLAH!!


100. Post as 100 truths: YES :)

Sunday, 18 March 2012

Kakak Rindu Abah..

Assalamualaikum. Tadi Ma text cakap Abah tak sehat. Abah tu jarang sangat saket tapi sekali dia saket,memang lemah gila. Ma cakap jangan risaw tapi sumpah aku risaw. Ye laa,aku jauh kot. Actually kalaw aku dekat pon aku bukan boleh buat apa tapi sekurang-kurangnya Abah kat depan mata aku. Takde laa aku nak risaw sangat. Lepas Ma text tu,aku call Ma. Aku borak-borak dulu dengan Ma then baru suruh Ma pass handphone dekat Abah. Bukan apa, aku ne cengeng. Dengan Abah ne aku laen macam sikit. Takyah cakap banyak aa,cukup sekadar dia cakap "Assalamualaikum kakak" je pon,dah boleh buat hostel aku banjir ohh. Ee malunya cerita benda ne kat korang. >.<


Ingat dulu tyme kecik-kecik,Abah mana boleh berpisah dengan anak-anak dia. Opah nak bawak balek kampung pon dia tak bagi kalaw dia tak balek sekali. Siap dia umpan kami adek-beradek cakap nak bawak pergi jalan laa,beli mainan laa,itu laa,ini laa,punya takmaw bagi kami balek kampung. Penyudahnya,lepas Opah tak jadi bawak kami,janji hanya tinggal janji. Takde maknanya dia nak bawak pi jalan segala tu. Semua tu omongan kosong semata-mata dan kami adek-beradek pon tertipu laa dengan game dia >.< . Dah naek besar sikit, still dia takley berpisah dengan kami. Masa aku form 1,aku masuk asrama. Abah tak bagi,tapi aku degil,aku pergi laa jugak. Konon nak berdikari. Konon laa kan -..- . Sempat laa sebulan,aku blahh. Tak tahan wehh dok hostel!! Homesick terok!! Haha. Terus tukar sekolah harian. Hewhew :D . Masa abeh form 3,again,dapat offer sekolah teknik,SMT Kuala Kangsar,pon Abah tak bagi jugak. Habes sekolah,dapat UiTM Pulau Pinang. Haa yang ne dia bagi pi sebab sekangkang kera jaa dari rumah. Aku dok hostel betol-betol tyme nak tidoq jaa. Kira macam hostel tu tempat tidoq aku je laa. Siang,habes kelas,balek rumah. Petang baru Abah hantar balek hostel. Hikhik :D .



ma dengan abah yang ohsemm 


Tapi disebabkan aku lalai,banyak maen-maen,aku kantoi paper Math. Malas nak repeat punya pasal,aku quit UiTMPP. Entah macam mana,tetiba offer KPTM Kuala Lumpur sampai. Hamekk sekali dapat,KL nokk. Memang tak laa Abah nak lepas. Tapi kalaw dah jenis keras kepala kan,aku pergi jugak aa. Abah taknak hantar woo. Aku pergi dengan Uncle aku je. Sedih siot. Dua minggu kat situ,aku quit lagi. Bukan suka-suka,tapi sebab course tu takde kelulusan MQA kebenda entah,aku tak ingat. Aku taknak cakap course apa,kang KPTMKL saman aku pulak. Memula aku dengar rumous je. Lepas tu aku call sendiri MQA,and diorang sah kan benda tu. So tunggu lagi,blah laa kan. Aku blah slow-slow. Housemates aku taw-taw aku dah hilang je. Hakhak :D .


4 bulan aku nganga kat rumah without doing anything. Bosan. Lepastu entah macam mana entah,aku terbaca iklan pasal UTM SPACE. Aku cakap dekat Abah,then Abah cakap okayy esok kita  pergi. Esok tu kami pon pergi laa. Kena interview itu ini blaa blaa blaa,check result SPM yang macam hampeh tu semua,lepastu baru laa dia tanya aku nak pilih kampus yang mana. Dia cakap course yang aku pilih (Diploma in Technology Management),kat kolej bersekutu pon ada,kat UTM SPACE kampus antarabangsa kat Jalan Semarak,KL pon ada. Tobatt laa Abah tak bagi pergi kan. So bincang punya bincang,belek punya belek,aku pilih laa Institut Teknologi PERAK kat Ipoh ne. Abah suka kemain. Ye laa,adek-beradek dia bersepah kat Perak. Kampung aku pon kat Manjung je. Penang - Ipoh pon 2 jam je. Memang dia bagi sangat laa aku sambung sini kan. Tapi seingat aku sepanjang aku dok sini takde pon pakcik makcik aku mai tengok -..- . So itu laa ceritanya bagaimana aku boleh tercampak dekat Ipoh yang aku tak berapa suka ne. Upss orang Ipoh,sorry. Aku cuma berlaku jujur ~.~' .

Paling takley lupa,tyme aku operate. Nak-nak masa yang first operation dulu. Abah dah risaw tahap ape dah sebab aku dalam operation theatre dekat 3 jam. Aku pulak lepas keluar dari OT tu,boleh tersenyum-senyum sambil buat peace. Abah punya marah laa. Dia cakap kamu tu jangan terlompat-lompat blaa blaa blaa. Sampaikan aku nak bawak kertas result operation tu pon dia tak bagi. Hakhak :D . Operation kedua lagi styleee,dia tak bagi aku balek selagi tak sembuh. Gila. Maw sebulan nak tunggu aku fully recovered. Abah cuti seminggu woo nak jaga aku punya pasal. Terharu aku (': .


Tudiaa aihh. Nak cerita pasal Abah,tercerita pasal laen pulak. Hakhak :D . Aku kalaw dah boleh menulis memang tak sedar terbebel panjang. Sorry laa naa. Tapi serius aku rindu Abah. Tak kira apa jadik pon,study week nanti aku nak balek Penang jugak-jugak!! Abah tunggu kakak taw!!



gambaq 2 tahun lepas tapi tak kira nak bohh jugak.like father like daughter.i loveyouuu abah 

Saturday, 17 March 2012

PTPTN Ohh PTPTN

My second blog post. Hewhew. Assalamualaikum. Rasa excited bila dapat share dengan public. Selama ne tulis blog,certain people je yang boleh baca kan. Hee okayy taknak buang masa. Sekarang aku nak cakap pasal PTPTN. Taw PTPTN?? Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional. Alaa yang bagi kita-kita pinjam dwet tu. Biasa laa dah kalaw result macam tutt,memang mimpi laa nak dapat biasiswa JPA ke,MARA ke kan. Dapat loan PTPTN pon dah kira besar rahmat laa. Alhamdulilah. Haa ne ade satu cerita menarik pasal dwet PTPTN.

Aku register semester baru ne pertengahan bulan 11 tahun 2011. Lagi 3 minggu lagi final aku dah nak mula. Maksudnya lebih kurang sebulan macam tu habes laa semester ne. Malangnya..yaa distresskan perkataan itu okayy.. MALANGNYA,dwet PTPTN kami tak masuk lagi. Haha okayy aku gelak geram sebenarnya -..- . Pengurusan kolej cakap ada masalah kebenda entah. Siap diorang lampirkan notis dari PTPTN. Pesoalannya sekarang,(berdasarkan bancian yang aku buat laa kan),kenapakah kolej aku je yang dapat lambat?? Aku tanya member-member aku yang study kat private college laen,semua jawab dah dapat. Dapat tyme awal-awal register pulak tu. Perghh hangat je hati dengar. Salah siapakah semua ini?? Jeng jeng jeng!! >.<



jumpak kat Google.style nohh :D

Aku taknak laa blame mana-mana pihak. Karang cakap aku mahasiswa tak mengenang budi laa pulak kan. Cuma aku kesiankan kengkawan aku yang majoritinya bukan datang dari kalangan orang yang berada. Imagine laa,aku yang mak bapak dok support tetiap bulan pon dah tinggal nyawa-nyawa ikan je nak survive,inikan pulak diorang yang betul-betul mengharap pada PTPTN je. Bebudak UTM maybe tak terasa sangat. MAYBE laa,sebab kitorang tak final lagi. Bebudak UiTM laa kesian. Sekarang diorang tengah final. Nanti dwet masuk,elok semester ne pon dah habes. Kesian kan?? See aku memang baek hati :D .

Ne cuma pandangan peribadi aku. Korang maybe cakap --> Ek eleh minah ne,PT lambat masuk pon jadik isu ke?? Perlu ke nak cerita kat blog?? Ehh kau dah kenapa mat/minah?? Blog aku,suka aku laa nak post pasal ape pon. Hewhew. Pandangan setiap orang berbeza. Korang boleh sokong or bangkang statement aku. Waa open minded maa :D . So tu je laa kot. Hewhew. Assalamualaikum :D
Hewhew Assalamualaikum. Ade orang tak?? Haha over lah kau Wa :D . Hokayy ne blog ketiga aku dan baru kali ne aku dengan rasa yakennya nak share dengan public. Hewhew :D . Haa lepas ne boleh laa sesape yang selalu sangat meratap merayu mintak link blog aku tu mengfollow aku. Aku create blog ne pukul 2 pagi taw tak. Kesian kat korang punya pasal. Haha bajet hottt je :D . Description tu actually status MFMK kat Facebook. Aku suka. So aku curi. Dia takley buat apa-apa. Berani dia nak marah. Hewhew :D. So welcome to my page peeps!! :D