Monday, 11 June 2012

Assalamualaikum. Okayy harini bukan nak bajet baek ke apa pon lah kan. Just terasa nak share sesuatu. Pendek je entry kali ne. Okayy korang kalaw tengok something yang ohsemm secara spontan mulut korang akan terkeluar ayat cenggini kan -->


"Perghh cantik sial!!"
"Mak aihh,lawaaa gilaaa"
"Bapak ahh,lawa nak mampus!!"

Betul tak?? Habes semua mak bapak anak bini abang adek semua naek -.-' . Toksah dok muhong laa. Aku pon sama je :D. So sekarang apa kata kita ubah. Dari dok cakap benda-benda mengarut mencarut macam tu,baek kita cakap "Subhanallah,indahnya ciptaan Allah". Dapat jugak pahala :D . Bukan apa,kita kena latih diri kita cakap semua tu. Kalaw buat sekali sekala memang tak laa nak jadi rutin. Cuba dah buat selalu,mesti hari-hari kita sebut kan?? Bukan "Subhanallah" je kita kena latih bercakap. "MasyaAllah","Alhamdulillah" and banyak lagi laa kan kita kena cuba ringankan mulut untuk ucap. 


So apa kata kita cuba latih mulut kita cakap semua tu. Tapi pastikan sesuai laa word yang korang nak cakap tu dengan situasi yang terjadi. Jangan laa tengok orang saket ke tetibe mulut cakap "Alhamdulillah". Kena ke?? -.-' . Aku pon takde laa bagus mana tapi sekarang tengah cuba praktis cakap semua tu. Tak syok nak berubah sorang-sorang kan. Jom berubah sama-sama?? InsyaAllah kita semua boleh :)

No comments:

Post a Comment