Saturday, 22 September 2012

Assalamualaikum. Hai awak-awak!! Hihi. Lamanyaaa tak menjengah kat sini. Takde idea ahh nak menulis lately. Sibuk dengan assignment lagi. Next week banyak gilossss assignment nak kena submit. Ne aku nak tipu apa pon aku taktaw ne. Nanti lah,dah start cuti sem 2 bulan lagi,hari-hari aku update sampai korang muntohh okayy?? Hihi kbaii.

Saturday, 7 July 2012

Assalamualaikum. Wahh lamanya tak mencoret kat sini. As usual,busy dengan dunia. Hewhew. Haritu ada seorang mamat text aku. Kami ne boleh dikira rapat laa. Rapat sebagai kawan. Kawan yang rapat. Haha :P . Okayy cerita dia macam ne. Mamat ne agak soo-sial,okayy tak baek panggil orang sial. Mamat ne agak sosial sikit. So bila dia kawan dengan aku yang tak berapa reti nak bersosial terok-terok ne,dia rasa macam aku ne dah baek gila. Macam aku ne suci gila tak pernah buat salah. Dia selalu panggil aku perempuan alim lah,ustazah lah. Seriously,aku tak suka. Tak,aku bukan rasa hina bila orang panggil macam tu. Tapi aku rasa aku tak layak digelar macam tu. Aku pon bukan baek sangat.


Pi baca wall FB aku nuhh. Ada kaa orang alim share pasal cinta yang tak halal kat wall dia?? Baca pulak personal blog aku. Hahh bahasa paling hina apa yang aku tak guna?? Dalam Islam mana ada istilah "couple". tapi aku couple je. Alim ke macam tu?? Kemon laa kemon. Aku ne kurang serba serbi kot. Umur dah 20 baru nak belajar jadi manusia. Sumpah wehh. Tak tipu. Aku jadi baek sikitttt ne pon sebab cepat tersedar dari kelalaian dunia. Kalaw dok hanyut lagi,taktaw apa jadi kat aku sekarang ne. Memang laa kan seronok ada orang nampak kita baek tapi tanggungjawab besar kot bila orang dah panggil macam tu.


Adab kena jaga. Pantang buat salah sikit,ada je yang mengata. Ye lah dah orang gelar kita "budak alim" kan. So diorang expect kita ne perfect manjanggggg laa. Gelak kena control. Gelak kena gelak slow-slow je. Ye lah kau alim kot. Gila kau nak gelak berdekah-dekah. Tapi sebenarnya kalaw tak alim pon mana elok gelak kuat-kuat. Aku bagi contoh je. Nak terang tak reti. See,berat tak tanggungjawab orang alim?? Berat kan?? Tu contoh je laa. Sebenarnya ada benda lagi berat untuk mereka yang digelar "alim" ne. Pandai-pandai laa fikir sendiri. Tu laa kita kena betul-betul bersedia kalaw nak digelar yang baek-baek oleh public. Ini tak. Depan public kemaen kau cakap pom pang pom pang pasal agama. Sembahyang tunggang terbalek semua. Tapi belakang public,nahh mengangkang kat rumah tengok gusti. Sembahyang yang wajib pon tak buat,sunat apatah lagi. 


Tak perlu kot bajet warak depan orang ramai semata-mata nak orang panggil kita alim. Weyy munafik weyy. Dosa taw mempergunakan agama. So satu je laa aku nak pesan. Kalaw aku,or kawan-kawan korang nak berubah ke satu tahap yang lebih baek, contoh daripada tak berstokin,dah mula berstokin,daripada tak bertudung dah bertudung,jangan laa panggil diorang alim ke apa. Satu,sebab takut diorang salah paham. Kot laa diorang ingat korang perli ke kan. So nanti diorang malu ke,down ke,diorang tak jadi berubah. Haa acaner?? Dua,sebab diorang tak selesa. Ye laa baru merangkak nak baca alif ba ta,kau dah panggil alim. Gila apa.


Teruskan support kawan-kawan yang nak berubah tu. Kalaw kita join berubah sekali lagiiii bagus. Renung-renungkan dan selamat beramal!!

Saturday, 23 June 2012

Assalamualaikum. Wee lamanya tak menconteng kat sini. Okayy,harini nak share sedikit pasal pengalaman sendiri. Mula-mula sekali nak cakap awai-awai,entry ne bukan bertujuan riak,takbur,membuka pekung di dada,tidak sama sekali okayy. Sekadar nak berkongsi cerita je. Harap takde yang salah paham okayy.


Oryte nak tanya,kat sini berapa ramai yang jadikan membaca Al-Quran sebagai amalan harian?? Mesti tak ramai kan?? Ye laa kekangan masa. Yang student,sibuk dengan kelas. Yang bekerja,sibuk dengan tugas. Tapi tahu tak,kita tak boleh jadikan hal dunia sebagai alasan untuk kita lupakan hal akhirat. Ha'ah,memang kita tahu tapi kita tetap buat kan?? Manusia,memang macam tu. Aku pon sama.



Tu Al-Quran aku. Al-Quran yang Ma suruh bawak masa mula-mula aku jejakkan kaki kat bumi Ipoh ne. Sekarang,dah hampir setahun lebih aku kat sini,banyak tu je aku dah baca. Tadi aku tengok,setakat hari ini,hanya 152 helai muka surat je aku baca. Weyy setahun lebih baca 152 helai je?? Ya Allah,hinanya aku rasa. Novel tebal-tebal seminggu pon boleh habes dah,Al-Quran kenapa tak boleh?? Padahal Al-Quran lagi banyak kebaikkan & mukjizat di dalamnya. Ruginya aku selama ne kan??

Pernah suatu ketika,kalaw tak salah aku,sama ada aku dalam Form 5 or aku baru habes SPM. Tak ingat. Aku pergi rumah pengasuh aku tyme kecik-kecik dulu. Kira macam mak angkat dah laa. Tyme kecik-kecik dulu,dia yang ajar aku dengan adek-adek aku mengaji. Okayy sambung cerita. Tyme tu Maghrib. Dia cakap lama Makdah tak ajaq mengaji. Jom mengaji malam ne. Aku pon on je laa,padahal aku dah lama gila tinggal Al-Quran. Dekat 2 tahun rasanya.

So lepas Maghrib,aku pon amek Al-Quran then bersimpuh laa depan dia. Teka apa jadi?? Aku bukak Al-Quran,aku baca Bismillah,lepas tu aku terdiam. Kenapa?? Aku tak boleh nak sebut ayat pertama dalam Al-Quran tu langsung. Dekat 5 minit aku terkedu. Makdah tanya aku,kenapa?? Lepas tu air mata aku berlinang,aku cakap kat dia aku tak boleh sebut ayat pertama tu. Lidah aku kelu. Makdah datang kat aku,aku tak ingat dia urut belakang aku ke or kat dada aku,lepas tu dia suruh istighfar. Lama jugak,baru aku okayy & baru aku boleh sebut ayat tu.

Peristiwa tu memang menginsafkan. Tak lama lepas tu,Ma panggil seorang Ustazah datang rumah suruh ajar aku & adek-adek mengaji. Ma pon join mengaji. Sampai hari ne,Ustazah tu still berkhidmat untuk kami. Dah hampir 3 tahun rasanya. Alhamdulillah sekarang ne,aku selalu baca walawpon tak banyak. Start 2 minggu lepas,aku dah tetapkan,paling kurang sehari aku kena baca 2 helai. Selalunya aku baca lepas solat tapi tak tetap laa lepas solat apa. Aku taknak terlepas pahala & faedah percuma yang Allah S.W.T sediakan untuk aku. 

Aku betul-betul nak berubah kali ne. Taknak memaen dah. Kejap buat,kejap tak. Hari-hari aku berdoa pada Dia,agar aku diberi hidayah & ketetapan iman. Aku nak istiqomah dalam apa yang aku buat. Aku dah nekad. Mungkin aku tak boleh berubah secara drastik,tapi aku akan cuba step by step. Aku harap sangat sesiapa yang baca ne,jom sama-sama perbaiki apa yang patut. Jadikan baca Al-Quran tu sebagai satu rutin. Jangan jadi macam aku dulu. Okay??

Monday, 11 June 2012

Assalamualaikum. Okayy harini bukan nak bajet baek ke apa pon lah kan. Just terasa nak share sesuatu. Pendek je entry kali ne. Okayy korang kalaw tengok something yang ohsemm secara spontan mulut korang akan terkeluar ayat cenggini kan -->


"Perghh cantik sial!!"
"Mak aihh,lawaaa gilaaa"
"Bapak ahh,lawa nak mampus!!"

Betul tak?? Habes semua mak bapak anak bini abang adek semua naek -.-' . Toksah dok muhong laa. Aku pon sama je :D. So sekarang apa kata kita ubah. Dari dok cakap benda-benda mengarut mencarut macam tu,baek kita cakap "Subhanallah,indahnya ciptaan Allah". Dapat jugak pahala :D . Bukan apa,kita kena latih diri kita cakap semua tu. Kalaw buat sekali sekala memang tak laa nak jadi rutin. Cuba dah buat selalu,mesti hari-hari kita sebut kan?? Bukan "Subhanallah" je kita kena latih bercakap. "MasyaAllah","Alhamdulillah" and banyak lagi laa kan kita kena cuba ringankan mulut untuk ucap. 


So apa kata kita cuba latih mulut kita cakap semua tu. Tapi pastikan sesuai laa word yang korang nak cakap tu dengan situasi yang terjadi. Jangan laa tengok orang saket ke tetibe mulut cakap "Alhamdulillah". Kena ke?? -.-' . Aku pon takde laa bagus mana tapi sekarang tengah cuba praktis cakap semua tu. Tak syok nak berubah sorang-sorang kan. Jom berubah sama-sama?? InsyaAllah kita semua boleh :)

Sunday, 3 June 2012

Jungle Trekking (Bukit Mertajam) ♥

Whoaaa lama gila babeng tak update sini. Wee. Aku ada 2 blog. Blog lagi satu agak personal so tumpuan aku lebih ke blog sana. Hewhew. Okayy tadi siang aku dengan adek-adek aku pergi jungle trekking. Seumur hidup,sepanjang 20 tahun ne,tak pernah aku rabat (daki) Bukit Mertajam tu. Setakat rabat bukit rendah-rendah selalu laa. Harini entah macam mana entah aku nak ikot pulak bila diorang ajak.

Kebetulan semalam keluar makan McD dengan Yen. Hoho Yen belanja. Mekaseh Yen laplap ♥ . Masa pergi McD tu aku bawak Angah dengan kengkawan dia. Lepastu diorang sembang-sembang pasal jungle trekking. Entah macam mana Angah cakap kat dia Abang Yen jom laa ikot sekali. Dan paling tak sangka Yen pon haa okayy. Woww senang gila ajak mamat ne. Hewhew maka kami pon pergi laa ke Cherok Tok' Kun untuk merabat Bukit Mertajam.


ne selepas 10 minit mendaki.muka cool lagi :D


dengan hero-hero saya yang tak putus-putus bagi semangat suruh saya mendaki sampai ke puncak ♥


mana ada orang jungle trekking sampai bukak kasot.aku sorang jaa -..-'

Malangnya aku tak sampai ke puncak pon. Haha. Lagi 20 minit nak sampai,aku surrender. Kaki aku dah melecet terokk. Aku tak pakai stoking kot. Okayy menyesal T_T . Cangak laa aku kat bawah tu dekat setengah jam tunggu diorang semua turun dari puncak. Korang memang hebakk. Yen lagi lagi lagi laa hebakk. Dia naek macam takde perasaan je. Orang laen semua jalan,dia jogging kot. Dah laa tu,bila aku letih dia suruh berpaut kat beg dia and dia usung aku. Aku berat kot!! Wuu sayang hang Yen. Lebiulebiu ♥ . Lepas ne kalaw cuti nak pi memanjat lagi,TAPI BUKAN BUKIT MERTAJAM DAH!! Saket peha aku >.<

Friday, 18 May 2012

My Perodua Story ♥

Assalamualaikum. Hari Selasa haritu,aku takley tidur. Dalam pukul 4 pagi centu,aku stalk laa blog-blog mana yang aku rasa berkenan. Masa tengah stalk blog Hanis Zalikha (Kau kenal tak?? Blogger & model yang femous amous kat Malaya ne?? Alaa yang berlakon as Tish dalam cerita "Memberku Hawa" kat TV3 tu),aku terbaca pasal Perodua My Story tu. Ohh yaa,ne link yang dia share pasal cerita Perodua dia tu. Rajen-rajen laa kelik --> Hanis Zalikha . Lepas tu aku pon mula laa mengarot mencarot karang cerita. Ne laa cerita yang aku kongsi dengan mereka tu ;


" Aku mempunyai sebuah Perodua Kancil,manakala Puan Emak pula memiliki sebuah Perodua ViVA. Al-kisahnya,Kancil aku dulu tu Puan Emak yang punya. Tapi sebaik saja aku berjaya mendapat lesen memandu pada usia 18 tahun,Puan Emak terus menukar hak milik sang Kancil itu atas namaku. gumbira tak terkira,sebab pada usia 18 tahun aku dah ada kereta atas nama sendiri woo. Kau ada?? Haha. Sejak Kancil tu ditukar ke nama aku,Encik Abah banyak berhabis untuk mencantikkan lagi beliau. Encik Abah cakap,"Abah nak bagi kereta elok-elok,Abah tak mampu. Abah harap,bila Abah dah buat kereta ni elok-elok,kakak selesa. Jaga Kancil ni baik-baik". Sumpah,sebak aku dengar Encik Abah cakap macam tu. Wuu. Sang Kancil tu banyak berjasa pada aku. Disebabkan saiz beliau yang kecil,aku senang nak masuk parking. Yeay!! Bila dah lama pakai Kancil,terasa bosan pulak. Niat di hati memang nak jual Kancil tu selepas dah 4 tahun aku melanyak beliau. Tapi kawan-kawan aku menghalang. Mereka cakap mereka sayang kereta tu. Ehh ehh,kereta aku ke kereta kau sekarang?? Ye laa,mungkin sebab kereta tu yang selalu mengangkut diorang pergi berfoya-foya,tu yang jatuh sayang tu. Paling tak boleh tahan,ada yang mengugut nak putus sahabat dengan aku kalau aku jual sang Kancil tu. Mak aihh,seram gila dengar. Lalu aku pon batalkan laa niat nak jual beliau. Suatu hari,kami sekeluarga pulang ke kampung halaman Encik Abah di Seri Manjung,Perak. Pada petang yang tenang dan angin pulak sepoi-sepoi bahasa tu,Encik Abah mengajak kami pergi ke Bilik Pameran Perodua Manjung untuk melihat model MyVi Woo Oo Oo Lagi Best Woo Oo Oo dari dekat. Sejurus kami sampai di sana,Puan Emak tiba-tiba menunjukkan reaksi yang tidak dijangka-jangka. Puan Emak cakap dia nak beli Perodua ViVA sebijik,memandangkan Kancil kesayangan beliau telah diserahkan kepada aku. Aku dengan Encik Abah berpandangan sambil berkata serentak,"Hai Puan Emak,biaq betoii??". Belum sempat Encik Abah memberi respon,Puan Emak dah pun pergi ke kaunter membayar wang untuk booking RM150!! Woww satu tindakan yang berani disitu. Selepas dua minggu,Puan Emak pun menerima laa sang ViVA tersebut. Sejak kami memiliki ViVA,Encik Abah sering memandu beliau ke mana-mana sahaja disebabkan faktor minyak yang sangat menjimatkan. Bayangkan,full tank dengan hanya RM60,ulang-alik Penang-Ipoh cuma turun 2 tank sahaja. Ini sangat gila. Selain itu,Perodua ViVA sangat selesa walaupun saiznya kecil. Encik Abah memang dah jatuh cinta dengan sang ViVA sampai kereta MPV nya diabaikan. Suka aku kongsikan disini,yang salah seorang bapa saudara aku juga mempunyai perodua Alza. Setiap kali aku berjumpa dengan dia,akan aku culik sang Alza tu untuk pergi meronda. Memang sedap bawak Alza. Pheww. Pendek cerita,tak kira laa,Kancil ke,ViVA ke,Alza ke,aku sekeluarga memang selesa dengan produk Perodua. Perodua Terbaikkk!! ♥ "



gambar yang aku attach sekali. tetibe ada Toyota pulak kat tengah -.-'

Tu laa ceritanya. Even aku rasa cerita pasal Perodua sikit je,merapu yang lebih,tapi aku puas,dapat share pengalaman aku. Lepas aku submit karangan aku ne,check email tup tup Pengarah Urusan Perodua hantar thanks laa apa semua. Terharu aiii. Korang bila lagi?? :D

Saturday, 28 April 2012

Assalamualaikum. Hee cerita ne dah lama sebenarnya tapi baru harini aku rasa nak share dengan korang. Ye laa sepanjang aku cuti sem ne,baru harini aku betol-betol duduk rumah tak keluar ke mana. Sempat laa nak update bebyy blog aku yang baru ne. Lama tak jengah dia. Hewhew :D . Actually aku nak share rasa terharu aku dengan korang. Ce korang tengok gambar kat bawah ne ;



aku menangeh baca benda ne.sies (':

Sumpah aku tak sangka ada orang nak inbox aku macam apa yang akak ne buat. Sumpah wehh. Dengan tak kenal semua. Sumpah terharu ohh. Tak sangka ada orang tertunggu-tunggu status update aku semua. Duhh nak menanges rasa ohh (': . To Kak Ida,thanks atas segala pujian,ingatan akak kat Wani. Maluu cek. Haha :D . Semoga kita boleh jadi kawan baek sampai bebila. InsyaAllah. Amin